Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τάδε εστί εξυγίανση κι εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ

ΙΚΑ μου το μεγαλείο σου.

Μετά από 45 μέρες το ραντεβού για τις εξετάσεις αίματος στο ΙΚΑ. Κι αφού είσαι τυχερός και μπορέσεις να πιάσεις γραμμή. Κι αν ακόμα πας από το υποκατάστημα με το χάραμα για να
προκάμεις, τίποτα δεν σου εγγυάται πως θα ‘σαι και τυχερός να κλείσεις ραντεβού. Και
φυσικά δεν κλείνουνε ραντεβού για την 46η μέρα..όχι.. τηρείτε ο κανονισμός που λέει πως μέχρι 45 μέρες το ανώτερο πρέπει να φαίνεται πως είναι το ραντεβού, το “σύστημα” τηρεί τα χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να ξαναπάς η να ξανατηλεφωνήσεις και την επόμενη και την μεθεπόμενη και και και.. μέχρι ν’ αποκάμεις η να σου είναι πια άχρηστες οι εξετάσεις, γιατί η θα ‘χεις πια γιάννει η θα ‘χεις πεθάνει. Και σκεφτείτε τι έχει να γίνει, όταν θα πέσουν κι οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ. Η περίφημη πρωτοβάθμια υγεία..θα  ΄ναι πρώτη και … τελευταία σίγουρα. Σήμερα ήταν μπροστά από μένα ένα παππούς καμιά 85αριά χρονών, έστεκε δεν έστεκε (υποβασταζόμενο τον έβάλα στ’ αυτοκίνητο και τον κατέβασα μετά στο σπίτι του) κι ήθελε να κλείσει ραντεβού για εξετάσεις αίματος (γι’ αυτό που τώρα του συμβαίνει) . Η απάντηση: προπαθείστε να πάρετε τηλέφωνο (τα τηλέφωνο όμως μονίμως είναι απασχολημένο) αύριο μέχρι 07:30 το πρωί, η ελάτε ξανά, για να σας κλείσουμε για  24 του Μάη ραντεβού. Θα ζει ο άνθρωπος μέχρι τότε, αναρωτήθηκα όπως τον έβλεπα κατάκοπο από την ταλαιπωρία. Κι αν ζει, σίγουρα δεν θα ‘χει ανάγκη τις εξετάσεις τότε, αλλά το ΙΚΑ (που τόσα χρόνια χρυσοπλήρωνε) θα του έχει στερήσει την αξιοπρέπεια. Κι αν έχει πεθάνει; Ε..στ’ αρχ@@@@ια του τότε και το ΙΚΑ κι όλα.
Όσο για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα που χρήζουν εξετάσεων κάθε μήνα, ε..ας πρόσεχαν. Το ΙΚΑ δεν είναι ¨φορέας υγείας¨. Η μόνη λύση, είναι να έχεις νοήμονα γιατρό και να σου γράφει τη μαγική λέξη «ΕΠΕΙΓΟΝ», οπότε έχεις κι απαντοχή να κάμεις τις εξετάσεις σου στην ώρα τους (χωρίς βέβαια ν΄ αποκλείεται η πιθανότητα να χαθούν κάποιες απ’ αυτές, όπως πολλάκις συμβαίνει τελευταία). Έλα όμως που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν όλες οι εξετάσεις επείγουσες. Και το «επείγον» φυσικά δημιουργεί δυσλειτουργία στα μικροβιολογικά εργαστήρια, ως είναι λογικό.   Κι εγώ που δεν έχω κανένα λόγο να πάω ως «επείγον» (όσο ακόμα θα υφίσταται κι αυτή η έννοια), δεν έχω άλλη επιλογή.
Τάδε εστί εξυγίανση κι εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ.

Σημ.: μέχρι πριν 1 χρόνο, τα ραντεβού για μικροβιολογικές εξετάσεις, κλεινόταν σε μια εβδομάδα και μπορούσες να κλείσεις και για ένα μήνα μετά, ανάλογα με τα χρονοδιαγράμματα που θέτανε οι θεράποντες γιατροί.

Και φυσικά, αν θέλει κανείς να ζήσει, πρέπει να πάει στα ιδιωτικά μικροβιολογικά, ανεξαρτήτου εισοδήματος εννοείτε (σιγά μη δε φτάνουν και τα 500€ το μήνα για να ζήσεις και να γιατροπορευτείς).
Τώρα γιατί πληρώνουμε τόσα χρόνια το ΙΚΑ, όποιος κατέχει ας μου πει κι εμένα. Έτσι για να μου λυθεί η απορία ρε γαμώτο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΞΥΝΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ (ΜΠΟΡΟΥΣΕ...Ο/Η ΓΡΑΦΩΝ) ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ/ΣΤΗΝ "ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ" ΚΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ.
40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΑ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑΧΩ ΤΗΝ "ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ" ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ. ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ. ΙΚΑ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

Unknown είπε...

και τί να πούμε εμείς οι ανασφάλιστοι!

Αντιρευματικό Ιστολόγιο _(Par Mani)_ είπε...

Μοιάζουμε, μοιάζουμε
"όλοι οι ασφαλισμένοι"
ίδιος ο πόνος κι ίδιο το δάκρυ
σ' όλη την οικουμένη

(παράφραση του "όλοι οι ερωτευμένοι")