Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΑμΕΑ και χρόνια πάσχοντες...στην εποχή του ΔΝΤ

Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και βελτίωση της ζωής σε μια σειρά χρονίως πάσχοντες και αναπήρους, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζουν χειρότερα, υποφέρουν, και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Πέρα από το Γολγοθά της πάθησής τους έχουν και τα εμπόδια του κράτους που συμμετέχει και στηρίζει «με τα μπούνια» το απέραντο εμπόριο που έχει στηθεί σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Ετσι:

  • Επιβάλλεται στους ασφαλισμένους συμμετοχή 10% για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής για άτομα που πάσχουν από βαριές ασθένειες, σύνδρομο Crohn, κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς, για τα λιποβαρή και πρόωρα βρέφη ή όσα έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας κλπ.
  • Μειώνεται το πλαφόν αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης από πριν ή να πληρώνουν για πρώτη φορά μέρος της δαπάνης. Για ένα αναπηρικό καρότσι ελαφριού τύπου ή ένα ηλεκτρικό δεν δικαιολογείται ούτε το μισό ποσό από τις τιμές αγοράς, που αγγίζουν και τις 4.000 - 6.000 ευρώ. Η αντικατάστασή του δικαιολογείται κάθε 4 ή 5 χρόνια και λόγω ολοκληρωτικής φθοράς. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το καρότσι καταστραφεί προτού περάσουν τα 4-5 χρόνια ή δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά με το πέρας των 4-5 χρόνων;
  • Επιβάλλεται συμμετοχή 10% στους χρόνια πάσχοντες για την αγορά συσκευών έκχυσης φαρμάκων.
  • Μειώνεται η αποζημίωση για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως που έχουν ανάγκη οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί. Το πλαφόν του ΕΟΠΥΥ μπαίνει στα 540 ευρώ το μήνα. Κατά μέσο όρο ένας ανάπηρος πληρώνει 576 ευρώ το μήνα αν δεν υπάρξει συχνοουρία από ουρολοίμωξη, αυξημένη κατανάλωση υγρών κλπ. Το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ κάλυπταν όλο το ποσό, αλλά η εξομοίωση έγινε φυσικά προς τα κάτω και υπερίσχυσε το πλαφόν που έβαζε ο ΟΓΑ στα 540 ευρώ το μήνα.
  • Το ίδιο και στα επιθέματα για ασθενείς με κινητικές αναπηρίες ή που είναι για μεγάλο διάστημα κλινήρεις. Ο ΟΠΑΔ και το ΙΚΑ δεν είχαν πλαφόν κι ο ΟΓΑ δικαιολογούσε μέχρι 400 ευρώ το μήνα. Τώρα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μέχρι 300 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα επιθέματα μπορεί να κοστίζουν και χιλιάδες ευρώ. Οι ασθενείς αναγκάζονται ή να αγοράσουν κακής ποιότητας επιθέματα ή να αγοράσουν λιγότερα ή να πληρώσουν τα επιπλέον.
  • Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας (σ.σ. για ασθένειες όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα - δερματίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία και μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού), ενώ μένουν χωρίς λουτροθεραπείες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι με παθήσεις όπως: Φλεγμονώδη αρθρίτιδα, παθήσεις αγγείων, αρθροπάθειες εκφυλιστικής φύσεως οποιασδήποτε μορφής, επίμονη υποτροπιάζουσα οσφυαλγία συνεπεία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.ά. Από 400 - 1.600 ευρώ που ίσχυε για κάποια Ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ για 15 λούσεις καλύπτει έξοδα μόλις 250 ευρώ και μάλιστα με την προϋπόθεση οι λούσεις να μην είναι λιγότερες από 15.
  • Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις εγκεφαλικών ή σε περιπτώσεις περιστατικών που βρίσκονται μετά την οξεία φάση, όπως είναι ένας πολυτραυματίας μετά τη χειρουργική του αντιμετώπιση, το ΙΚΑ δικαιολογούσε 20 - 25 ανά είδος φυσιοθεραπευτικών πράξεων το μήνα και μέχρι δύο χρόνια που αντιστοιχούσαν σε δαπάνη 280 - 300 ευρώ το μήνα. Ο ΕΟΠΥΥ ρίχνει το ποσό αποζημίωσης στα 200 ευρώ το μήνα, κι ας έχει κάποιος ασθενής ανάγκη για περισσότερες. Σε περιπτώσεις χρόνιων περιστατικών όπως είναι η δυστονία, ο ανάπηρος χρειάζεται μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα φυσιοθεραπεία. Το ΙΚΑ, για ασθενείς μέχρι 18 χρονών, δικαιολογούσε 300 συνεδρίες το χρόνο και για άνω των 18 χρονών 150 συνεδρίες το χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί μόλις 24 συνεδρίες!

Περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς

Ενδεικτικό είναι ακόμα πως η οδοντιατρική παροχή του ΕΟΠΥΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς οι πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένοι του Οργανισμού πρέπει να εξυπηρετηθούν από τους ελάχιστους οδοντιάτρους των εργαστηρίων του ΙΚΑ. Ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι χωρίς οδοντίατρο, ενώ δεν μπορούν να πάνε ούτε σε ιδιώτη και να εισπράξουν αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης πολλές ειδικότητες γιατρών λείπουν (π.χ. αγγειολόγοι, αγγειοχειρουργοί, ογκολόγοι) από τον ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχουν κάνει σύμβαση οι ιδιώτες γιατροί εξαιτίας των άθλιων όρων που τους επιβάλλει ο Οργανισμός.

Ταυτόχρονα τα ελάχιστα και υποβαθμισμένα Κέντρα Μάνας και Παιδιού του ΙΚΑ (σ.σ. προσφέρουν περίθαλψη σε μητέρες και παιδιά), τώρα πρέπει να καλύψουν όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με τεράστιες ελλείψεις σε παιδίατρους, γυναικολόγους και άλλο προσωπικό.

Πηγή: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=11%2F8%2F2012&id=14175&pageNo=3&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: